Brandbilarna från Grycksbo framme i Ukraina – frivillige chauffören Krzysztof: ”Kunde känna kriget i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Brandbilarna som skänkts som bistånd av pappersbruket i Grycksbo har nu kommit fram till Ukraina. Och det blev ett starkt möte vid ukrainska gränsen berättar en av de chaufförer som ställt upp som frivillig för att sköta transporten.

Brandbilarna från Grycksbo och Sverige var redan omtalade i Polen när färjan lade till i den polska hamnstaden Gdansk med de två fordonen som var fullproppade med släckningsutrustning. Både polsk radio och TV fanns på palts när bilarna rullade iland efter att ha åkt med färjan till Gdansk.

Framme i västukrainska staden Lviv

Dalarna och kriget i Ukraina

Och efter ytterligare två dagars resa genom Polen så nådde bilarna fram till den polsk-ukrainska gränsen där bilarna skulle lämnas över. Borlängebon Krzysztof Finkowski, som ställt upp frivilligt som chaufför, berättar om det starka mötet med den ukrainska brandkårsstyrkan från Lviv som tog emot bilarna.

– De var mycket, mycket tacksamma för de behöver all hjälp de kan få! Samtidigt kunde jag se att de var mycket trötta. De såg faktiskt helt slut ut pga kriget.

Hör Krzysztof berätta med egna ord om resan och mötet med de ukrainska brandmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet