Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör molekylärbiologen Karin Elfving berätta mer om den extrema arbetsbelastningen och vilka möjligheter som finns för att hinna med alla coronatester. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Höstsnuvan sätter press på coronalabbet – gör 600 tester om dagen

Publicerad

Med hösten kommer snoriga näsor, feber och halsont – symptom som passar in både på förkylning och covid-19. Eftersom alla med symptom uppmanas att testa sig för coronasmittan är trycket på coronalabbet vid Falu lasarett högt.

– Från början hade vi ganska låg kapacitet på vår coronadiagnostik, vi började någonstans kring 60-80 prover per dag och är nu uppe i kanske 600 per dag, säger Karin Elfving, molekylärbiolog och ansvarig för testmetoderna vid Dalarnas eget coronalabb.

Svårt att hitta legitimerad personal

För att klara den hårda arbetsbelastningen har arbetstiderna utökats och personal har flyttats så att fler kan jobba med coronatesterna. Det kan också bli aktuellt med nya rekryteringar.

– Men det är svårt att hitta biomedicinska analytiker som har legitimation så vi kommer att ta in personal som förstärker andra delar så att vi kan flytta behörig personal hit.

Självprovtagning kan vara en lösning

I andra regioner i landet har man börjat med självprovtagning, vilket skulle kunna lätta på trycket om det infördes även i Dalarna.

– När man tar testet själv blir det inga provtagningspinnar med i provet och då är det fler externa labb som kan ta emot provet, säger Karin Elfving.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet