Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu får vi chansen att studera en yrkesgrupp som ofta pekas ut som extra utsatt” – Maria Thulemark berättar om projektet där forskarna själva ska delta. Foto: Anders Hansson/SVT

Forskare på Högskolan Dalarna jobbar som städare i nytt projekt – ”ger oss mer insikt”

Publicerad

Ett forskningsprojekt som ska undersöka hur vardagen ser ut för städare i Sverige har startats vid Högskolan Dalarna. Forskarna ska själva vara med i städlagen för att hitta svaren på frågorna om städarnas arbetsmiljö. Fem miljoner kronor satsas på projektet.

– Nu får vi chansen att studera en yrkesgrupp som ofta pekas ut som extra utsatt. Vi kommer ta hänsyn till och ha tonvikt på genus, maktförhållanden och hierarkier på arbetsplatser, såväl som i samhället i stort, säger Maria Thulemark, projektledare och lektor i kulturgeografi vid Högskolan Dalarna.

Jobbar hårdare

Några av de utgångspunkter som studien har är bland annat att svenska städerskor har höga löner med internationella mått mätt. Det innebär i sin tur att branschen inte har råd att anställa lika många som i andra länder och att städerskorna därför måste jobba hårdare här.

Det är ett jobb som ska utföras i skymundan, de anställda har låg status och yrkesgruppen pekas ofta ut som extra utsatt. Studien ska visa på hur städning organiseras i hotellsektorn, men forskarna ska också själva jobba i städlagen.

Följa kroppsspråket

– Vi kommer då att på nära håll kunna prata med och följa städpersonalens handlingar och kroppsspråk, vilket ger oss mer insikt i olika arbets- och förhållningssätt, säger Maria Thulemark.

Studien finansieras av det statliga forskningsrådet Forte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer