Hovrätten ändrar tingsrättens dom så att de tre männen döms till 16 års fängelse för mordet och mordförsöket i Kvarnsveden i Borlänge i januari. En man sköts till döds på nära håll och en annan skadades allvarligt efter att ha skjutits i ryggen när han försökte springa från platsen. Foto: SVT

Hovrätten skärper straffen för mordet i Kvarnsveden

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper fängelsestraffen med två år för de tre män som dömdes i tingsrätten för mordet i Kvarnsveden.

Falu tingsrätt dömde i oktober de tre männen till 14 års fängelse var för bland annat medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök i Kvarnsveden i januari. Domen överklagades och på fredagen kom hovrättens dom.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom på alla punkter förutom strafftidens längd, som alltså skärps för de tre männen.

Dödsskjutningen i Kvarnsveden i Borlänge 2019

De tre dömda är:

• Man, 23 år från Borlänge. Döms för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt vapenbrott, narkotikabrott med mera.

• Man, 36 år och hemmahörande i Norberg i Västmanland. Döms för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott

• Man, 32 år från Borlänge. Döms för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt vapenbrott samt våld- och hot mot tjänsteman

Tog på sig mordet

Den yngsta av de tre tilltalade, en 23-åring, tog i tingsrättsförhandlingarna på sig mordet och hävdade att det var han som höll i vapnet och avfyrade skotten som dödade en man i 25-årsåldern och skadade en annan man allvarligt.

De två äldre männen yrkade att hovrätten skulle fria dem på alla åtalspunkter. Hovrätten har i stora delar haft samma bevisning att förhålla sig till som tingsrätten och skärper straffen för alla tre, från 14 års fängelse till 16 års fängelse.

I domen beskrivs mordet som en avrättning som måste bedömas som särskilt hänsynslös – precis som mordförsöket då den skottskadade mannen försökte fly från platsen då han sköts i ryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Kvarnsveden i Borlänge 2019

Mer i ämnet