Se HR-direktören Niclas Lambergs tankar om distansarbete i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Två tredjedelar av personalen på Trafikverket jobbar hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Den som kan rekommenderas att fortsätta jobba på distans. Hos bland annat Trafikverket, en av Dalarnas stora arbetsplatser, gapar fortsatt många kontorsplatser tomma efter semestrarna.

– Vi ser att en stor del av arbetsuppgifterna går att utföra på distans men det ställer också större krav på eget självledarskap och en bra dialog mellan chef och medarbetare, säger Niclas Lamberg HR-direktör på Trafikverket.

Med anledning av pandemin är Folkhälsomyndighetens rekommendationen att den som kan ska fortsätta jobba hemifrån fram till årsskiftet.

Nu när semestrarna är slut är det därför många som fortsatt inte får träffa sina arbetskamrater. Av Trafikverkets 10 000 anställda runt om i landet jobbar just nu två tredjedelar av personalen på distans.

I klippet hör du HR-direktören om ödsliga kontor: “Det är ju inte så vi vill att våra arbetsplatser ska se ut”

Hur gör ni på din arbetsplats under hösten?

Nils • Vi jobbar på distans, men redan innan jobbade jag relativt mycket hemifrån. Jag skulle inte vilja byta bort det mot något annat. Skulle min arbetsgivare börja kräva inställelse flera dagar i veckan byter jag till en modern arbetsgivare, utan att tveka. Visst kan den sociala biten att inte träffa kollegor kan ju å ena sidan vara lite tråkig, men å andra sidan så räcker det väl någon gång per månad att lägga extra fokus på att träffa dem under roligare omständigheter. Dessutom kan man kommunicera med dem digitalt, mycket effektivare. All värdefull vardagstid värderar jag trots allt högre än kollegorna.

John • Jag är korttidspermitterad och jobbar både hemifrån och på kontoret. Är enda anställd så spelar inte så stor roll var jag är. Mina kontorsgrannar är här ungefär som vanligt, medan de större organisationerna varvar vilken dag som personalen kommer in. Det är stor skillnad från innan covid-19. Får besked snart av min arbetsgivare om jag ska fortsätta att vara permitterad etc. Det hade känts mer stimulerande om en kunde få kompetensutveckling under permitteringen eftersom en inte ska jobba med annat samma tid.

Vill vara anonym • Efter att i Gysam beslutats att lärare inte får arbeta hemifrån med mildare symptom måste alla låtsas vara friska för att inte hamna efter. Chefen sjukskriven med förkylning och tillbaka dagen efter. Några avstånd hålls inte på den gymnasieskola där jag är anställd. Större elevgrupper än vanligt dessutom. Ingen extra städning och alla elever börjar skoldagen samtidigt.

Hanna • Vi är en ganska liten arbetsplats å jobbar på plats som vanligt, men har handsprit och påminnelser om avstånd och handtvätt samt extra rengöring och har flyttat isär borden i fikarummet samt försöker hålla ner antalet besökare och om nån har minsta känning eller nån sjuk i familjen måste man stanna hemma å kan då jobba hemifrån.

Murarn • Jag jobbar på som vanligt. Ingenting annorlunda än vanligt.

Sandra • Vi jobbar på ungefär som vanligt. Den som kan jobba hemma uppmanas att göra det men de flesta är ändå på plats. Vi försöker hålla avstånd, lokalerna städas extra noga nu och vi handspritar oss ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet