Över 200 personer har delat sina berättelser om högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Högstadiet – den värsta tiden i livet eller tre riktigt roliga år? Vi bad om er hjälp för att kunna berätta om högstadietiden och gensvaret har varit enormt.

Under bara fyra dagar har 227 personer hört av sig och delat med sig av sina erfarenheter från högstadiet.

Vissa går på högstadiet nu, andra gick på högstadiet för ett par år sedan och många gick på högstadiet för flera decennier sedan. Det de allra flesta har gemensamt är att de vittnar om en jobbig tid – en hel del personer kallar det till och med för just den värsta tiden i livet och berättar om övergrepp, trakasserier och våld:

  • ”En vidrig tid av hierarki, mobbing, [...] utsatthet. Ingen vuxen var närvarande.”
  • ”Kommer inte ihåg min tid som bra alls, vart mobbad å kallad för 'Fi**a' på daglig basis.”
  • ”Blev mobbad hela högstadiet. Den tiden kan sammanfattningsvis beskrivas som helvetet på jorden.”
    ”Aldrig känt mig så utsatt och ensam i hela mitt liv. Tappade allt förtroende för vuxenvärlden efter det. Jag är 40 år nu och har barn själv. Men tänker på den där tiden fortfarande.”
  • ”I korridorerna hördes 'jävla bög' 'hora' 'jävla fitta' och 'n-ordet´' konstant. [...] det tog mig ett tag att fatta hur oacceptabelt det beteendet faktiskt var för man var så van vid det.”
  • Var rädd varje dag och grät varje kväll för att jag skulle till skolan nästa dag.

Även om majoriteten av alla som hört av sig har negativa erfarenheter så finns det en del som berättar om en annan sida:

  • ”Min högstadietid i början av 2000-talet var på många sätt tillåtande och trygg. Det är klart att det pågick meningsskiljaktigheter [...] men detta backades upp av mentor och andra lärare.”
  • ”Bästa tiden, snart 15 år sen. Lärare som tog ansvar och som jag hade respekt för [...] Tillgänglig skolsköterska som man kunde gå till. Även kurator.”
  • ”Väldigt roliga tre år. Hade så tur att ha goa klasskamrater och engagerade lärare.”

Stort tack för att ni har delat med er av era upplevelser.

MISSA INTE: Se hela reportageserien om högstadiet på SVT Play

LÄS MER: Allt om vår satsning på livet på högstadiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LIVET PÅ HÖGSTADIET

Mer i ämnet