Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väntar du i operationskön på grund av coronapandemin? Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Hur drabbar vårdskulden dig?

Publicerad

Att en stor del av sjukvården har ställt om under pandemin för att ta hand om patienter med covid-19, har samtidigt inneburit att inställda operationer och annan vård har skapat en vårdskuld. Hur har du drabbats?

Uppskjutna operationer och hamnat i vårdkö? - dela med dig hur vårdskulden drabbar dig

Pinnat inlägg

Tack till alla som skrivit in till SVT Dalarna och delat med er av berättelser om hur vårdskulden drabbat er.

Chatten är härmed avslutad.

J • MS-skov under graviditeten i januari 2020 med förlorad funktion i ena benet. Sjukgymnastiken och rehab tog ej emot patienter pga pandemin när mina akuta problem gått över. Permanent funktionsnedsättning i det benet och massor av följdproblem pga det.

Alva • Jag skulle bara vilja skriva till alla som undrar vart man ’köper’ vårdplatser och operationer: det finns privat drivna sjukhus i landet som opererar (och har opererat hela tiden även under pandemin). De tar emot patienter som har sjukvårdsförsäkring, patienter som betalar all sjukvård själva till självkostnadspris, MEN också patienter inom den sk vårdgarantin. Det innebär att ett sjukhus i t ex Dalarna kan remittera patienter till ett sådant privatsjukhus och således ’köpa’ vårdplats och operation. Men prislappen är nog hög. Det gäller också för en patient som väntar (och väntat länge) att våga kräva sina rättigheter, man måste strida om detta. Och ofta orkar man ju inte det när man är sjuk och har ont. Men det är det som gäller, så jag vill ge alla rådet att våga sätta sig på tvären och kräva vården man har rätt till, helt enkelt att våga vara besvärlig även om det kostar på. Det FINNS möjligheter att skicka patienter till andra delar av landet. Jag vill också påstå att det är den förbenade regionindelningen vi har i landet som ställer hinder i vägen för all god vård. Nästa val: avskaffa regionerna och förstaliga all vård. Då frigörs pengar från dyr och onödig administration, som kan gå till riktig vård istället och vårdköerna kan bli till ett minne blott.

Maria • Blev opererad på käkirurgen i Falun, vilket normalt sker under narkos. Deras alternativ var att ge lugnande intravenöst istället, vilket inte fungerar på alla. Operationen tog lång tid men misslyckades till slut, detta pga av avsaknad av narkos. Har haft mycket smärtor och problem efter ingreppet. Står nu i kö till narkos för att göra om operationen. Det kan vara en väntetid på flera år då det inte är prioriterat.

Hej Maria och tack för att du delade med dig! Usch usch, det låter riktigt hemskt.. Hoppas innerligt att du får en tid så snart som möjligt..

Mvh Henrik på redaktionen.

Ellis • Hur prioriterar Regionen de som nu står i kö? Är de äldre lägre prioriterade? Jag blir ledsen när jag hör Siv berätta om hur illa hon har det.

Björn Melander • Artros i knä och höft. väntat 5 månader nu. Får ej besked om när jag får operation. Frustrerande. 🤪

Hej Björn och tack för att du delade med dig! Mycket frustrerande situation!

Mvh Henrik på redaktionen.

Alva • Jag lider med alla de som väntar på operation i en oändlig vårdkö. Jag skäms lite också, för jag har haft turen att ha haft råd med privat sjukförsäkring och på så sätt fått mitt värkande trasiga knä opererat, väntetid bara ett halvår, från inledande undersökning till genomförd operation. Självklart ska vi ha en jämlik vård, oberoende av inkomst och vart man bor. Vårdskulden är inte värdigt en demokrati. Nu hoppas jag att alla som lider får hjälp fort. Att gå med ständig värk och ha nedsatt rörelseförmåga, att oroa sig för om man ska klara cancersjukdomen, det bryter ned den starkaste. Jag förstår prioriteringens hårda krav under en pandemi, men nog borde vi klarat detta på ett bättre sätt. Jag minns 1960-talet då jag var ung, då gick ryktet om svensk sjukvård som den bästa i världen. Det känns väldigt avlägset numera. Nu är budskapet: ”Betala, och du får vård. Är du fattig får du vänta”. Nej, det är inte rätt system. Vi måste ta tillbaka det som var bra en gång här i landet.

CF • Anhörig till multisjuk person som väntar på operationer sedan länge - jobbigt att se på. Sociala problem blir till slut de långsiktiga konsekvenserna. Stress upplever jag.

Hej CF och tack för att du delade med dig! Förstår att det är en mycket stressig situation för er..

Mvh Henrik på redaktionen.

Jane -47 • Väntar sedan 2 år påven Mr röntgen. Nackskada. Även på en undersökning av sjukgymnast.

Margareta • Har knöl i bröstet och får ingen tid förundersökning.

Men fy Margareta.. Har du varit i kontakt med sjukhuset? Mvh Henrik på redaktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer