Hur farlig är fettsnål mat?

Publicerad

Förskolepersonal i Älvkarleby kommun reagerar nu på att barnen får lightprodukter, till exempel lättmargarin och en anställd vill att kommunen går tillbaka till vanlig mat.

Det är omstritt hur nyttig eller hur farlig fettsnål mat som lättmargarin egentligen är.

Maria Jansson tillhör de som oroas av vilka restprodukter som kan bli kvar efter den ofta ganska komplicerade tillverkningen, restprodukter som enligt vissa kan vara cancerframkallande.

– Jag tror inte att det är bra för att det är en massa kemikalier och lösningsmedel i de här margarinerna, säger Maria Jansson.

Samtidigt följer Älvkarleby kommun Livsmedelsverkets rekomendationer vilket innebär att barnen ska serveras allt mer fettsnål mat, bland annat för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är absolut inte kosten på förskolorna som är problemet, tänker jag, utan det är framför allt socker som jag tror vi ska tänka på och det får ju barnen i sig hemma, menar Maria Jansson.

På kommunens skolor och förskolor har yoghurt och andra mejeriprodukter ersatts av lättvarianter, men just magarinet har åtminstone för tillfället återfått sin vanliga standardfetma.

Kommunens kostchef försvarar satsningen på lättprodukter med att det handlar om folkhälsa och att Livsmedelsverket inte skulle rekommendera något som är farligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer