Skriv och berätta hur det ser ut hos dig! Foto: Lise Åserud/TT, Adan Ihse/TT

Hur ser trafiksituationen ut vid din eller dina barns skola?

Publicerad

Polisen genomför en nationell trafikvecka med fokus på trygghet och hastighet. Och särskilt fokus ligger på tätbebyggda områden och i synnerhet skolor och förskolor. Nu vill vi veta hur det ser ut hos dig!

SVT rapporterade · Hur ser trafiksituationen ut vid din skola? Dela gärna med dig.

06.31
Det behövs en fartkontroll i Linghed stora timmerbilar, bussar och småbilar kör för fort även vägen över Enviken till Falun.
06.48
Hoga hastigheter utanför skolan och närliggande byar. Liten respekt för alla trafikanter, speciellt barn, de med barnvagnar, hundar och äldre. På vinterhalvåret ännu värre, då vägen är ännu smalare. Önskar längre straca med hastighetsbegränsning och gupp vid in och utfart, samt tydliga markeringar vid nya anslutningen till genomfarten, när det gäller högerregeln. Som det nu är, kör bilar rätt ut vid anslutningen vaster om Leksandsbröd.
07.09
Hel ok situation vid Söderbaumska i Falun där de flesta passerar i ganska lugnt tempo. Har mycket att göra med att trafiksituationen inte lämnar utrymmer för att köra fort. Skolbarn och andra korsar berörda vägar vid övergångsställen så som bilist behöver man oftast stanna. Man blir därmed också väldigt varse att det är många barn i rörelse.
07.51
Boda Björkallén i Boda kyrkby är det 30 daghem o skola o vad hjälper det
Många kör 60 till 75 även skolbussen o alla andra
07.52
Jag kör skolkörningar till olika skolor och upplever att det är föräldrarna som är de värsta bovarna. Trafikregler tycks inte gälla alls då de kör eller hämtar sina barn.
08.11
Från Mellstarondellen till Åkrerondellen är det ”fri fart” varje morgon. 60 skyltarna i höjd vid Masergatan kan man plocka ned för ingen lyder dem ändå.
08.20
Främby skolan ligger en bit ifrån Källviksvägen, men barnen ska ju över vägen till och från skolan. Tyvärr så håller inte bilisterna hastigheten där. Så hastighetskoll där behövs.
08.21
Christina skriver så här i ett mejl till SVT Dalarna:
 
”Jag bor granne med Lorensberga skola i Ludvika och där förekommer mycket trafik, hastigheten är hög. Gasas på utmed Snöåvägen så även utmed Jägarnäsvägen.”
09.07
Jag bor i Häradsbygden, Leksand. Bor nära Gärde skola så jag ser trafikanter på många tider under dagen. Vår byväg saknar trottoarer och är tidvis trafikerad av tung trafik som timmertransporter. Det är förvånande att se hur många som inte håller 30 förbi skolan, många pillar på sina mobiler. Värst är dom som åker moppe.. Dom stannar sällan vid övergångsstället, kör om bilister när dom "kör för sakta" och gasar på för fullt så fort man passerat skolan. Det är 40 i resten av byn men det hålls sällan..
09.43
Vid Kyrkskolan i Söderbärke kör väldigt många för fort. Hastighetsbegränsningen har för några år sedan ändrats från 30 till 40, som gäller i hela byn. Detta var klart olämpligt, eftersom framför allt yrkestrafiken inte bryr sig om att hålla hastigheten. Man ser ofta mindre och större lastbilar köra upp till 70 genom byn. Under alla årtionden som jag har bott här har jag inte sett en enda trafikkontroll. Det vore väldigt bra om polisen kunde hålla bättre koll här, innan det händer något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer