Kartan anger brandens ungefärliga position. Foto: SVT

Hygge brann i Svartnäs utanför Falun

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand utbröt under eftermiddagen i Svartnäs i Falu kommun.

– Enligt skogsbrandsflyget rör det sig om 50 gånger 50 meter som brinner just nu, men branden sprider sig fortfarande, säger Daniel Fogd, insatsledare vid räddningstjänsten Dala Mitt.

Larmet om branden inkom till SOS Alarm klockan 15.37. Vid klockan 16.21 hade räddningstjänst anlänt till närmsta väg intill brandplatsen och hade då 500 meter kvar att gå i skogen för att kunna påbörja släckningsarbetet.

Skogsmaskiner ska vara brandorsaken

Vid 17.15 meddelade Daniel Fogd att släckningsarbete pågick på platsen med styrkor från räddningstjänsten i Svärdsjö och Enviken. Vatten hade då sprutats runt det brinnande området.

– För tillfället är branden under kontroll, men det kan ändras. Det är riktigt, riktigt, torrt på platsen, säger Daniel Fogd.

Man hade då även identifierat orsaken till branden i form av skogsmaskiner som stått på hygget.

Fortsatt bevakning av platsen

Vid 18.30-tiden hade räddningstjänsten släckt branden och kunde därmed lämna platsen. Stora Ensos egen personal fortsatte därefter att bevaka platsen för att se till så att en brand inte uppstod på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.