Emil Forslund besökte vallokalen i Hedemora för att rösta i kyrkovalet. Foto: Niko Ago/SVT

Emil röstade i Hedemora: ”Det är en demokratisk rättighet”

Uppdaterad
Publicerad

Idag har 5,2 miljoner svenskar rätt att rösta i kyrkovalet men bara en bråkdel brukar dyka upp vid valurnorna. I Hedemora är det en strid ström av röstberättigade som dyker upp vid valurnorna denna söndag.

I dag, den 17 september, är det kyrkoval i Sverige och alla som har fyllt 16 år och är medlemmar i Svenska kyrkan får rösta. Det har även funnits möjlighet att förtidsrösta via en blankett som medlemmar har fått hem i brevlådan.

I Hedemora är det än så länge mest äldre som har röstat, men en av de yngre som besökte vallokalen är Emil Forslund.

Kyrkovalet i Västerås stift

TV: ”Betydligt fler förhandsröstar i år”

– Jag tycker det är en demokratisk rättighet och det är därför jag har röstat i dag, säger Emil Forslund från Hedemora.

Vallokalen i S:t Paulusgården i Hedemora. Foto: Niko Ago/SVT

Totalt är det drygt fem miljoner röstberättigade medlemmar i Svenska kyrkan och sist det var kyrkoval röstade drygt 13 procent.

Nytt för i år är att tiden för att förtidsröstning har förlängts vilket man hoppas ska höja valdeltagandet.

LÄS MER: Så fungerar kyrkovalet

Precis som det allmänna valet till kommuner, landsting och riksdag så är kyrkovalet också vart fjärde år. Men det finns skillnader – dels får man rösta i kyrkovalet redan när man fyllt 16 år och dessutom röstar man inte på partier, utan istället heter det nomineringsgrupper. Där finns dock flera av riksdagenspartier representerade i någon form.

”Oroar mig för SD:s framfart”

När kyrkomötets ordförande Karin Perers chattade med tittare på SVT Nyheter Dalarnas webb, uttryckte hon en oro för Sverigedemokraternas framfart i kyrkovalet.

– Ja, jag är orolig för Sverigedemokraternas framfart. Orolig för att deras betoning av ”svenska” i Svenska kyrkan här hemma ska släcka ned kyrkans arbete tillsammans med nyanlända flyktingar och ute i världen undergräva det internationella arbetet, sade Perers i chatten.

– Oetisk är SD-företrädares uppmaning till människor att gå in i kyrkan, rösta och sedan gå ur. Den kristna tron bär värderingen att alla människor har lika värde. Det är en människosyn att ta strid för.

I Västerås stift, där Dalarna ingår, är 334.877 röstberättigade i valet. 

TV: Karin Perers om varför hon tycker det är viktigt att rösta i kyrkovalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet i Västerås stift

Mer i ämnet