Emelie Dammare från Vikmanshyttan, till vänster, tävlar i fordonslackering när yrkes-VM avgörs i Leipzig. Nora Bertils, från Hudiksvall deltar också. Hon tävlar i vård- och omsorgsklassen Foto: Foto Nora Bertils: David Bicho.

Emelie och Nora tävlar i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

De har tränat och förberett sig. På onsdagen inleds yrkes-VM i tyska Leipzig och med på plats finns Emelie Dammare från Vikmanshyttan och Nora Bertils från Hudiksvall.

– Det känns jättebra att vara här, säger Emelie Dammare till SVT Gävledala.

Tävlar gör också Nora Bertils från Hudiksvall, som ställer upp i vård- och omsorgsklassen. Nora vann yrkes-SM i sin klass i fjol.

Avgörs i Leipzig

Yrkes-VM avgörs i Leipzig och pågår mellan den 2-7 juli. Emelie Dammare har tidigare kvalificerat sig genom att vinna yrkes-SM i fjol. Vid 9-tiden på onsdagsmorgonen börjar tävlingarna för Emelie, och pågår sedan hela dagen. Och hon känner sig väl förberedd.

– Jag har jobbat så mycket som möjligt och tränat på helgerna. Jag har försökt hålla mig i så god fysisk och mental form som möjligt för att förbereda mig, säger hon.

Tävlingen hålls vartannat år

– Under våren har jag gjort Tjejklassikern, alla delar utom Vansbrosimmet.

Yrkes-VM eller World Skills Competition, arrangeras vartannat år. I år hålls det i Leipzig i Tyskland. Omkring 1100 ungdomar från hela världen kommer att tävla mot varandra i olika yrkesgrenar.

– Det skulle betyda jättemycket att vinna.

Det svenska yrkeslandslaget består av 25 ungdomar, som är upp till 23 år gamla. De tävlar i totalt 23 olika yrken.

Yrkes-VM representerar yrkesskicklighet inom bygg, industri, IT, teknik och service. De tävlande yrkena i Yrkes-VM 2013 representerar allt från frisörer, kockar och målare till tävlande inom mekatronik och trädgårdsanläggning.

Hur det går i tävlingarna får vi veta på söndag, då presenteras alla vinnare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.