Ångbåtsbryggan invigs. Foto: Inga-Maj Friberg

Ideella krafter byggde ångbåtsbryggan i Fornby

Publicerad

För hundra år sedan fanns en träbrygga från Fornby ut i Siljan, men den förstördes på 1930-talet. Nu har en 200 meter lång stenpir med ett faktorie ute på spetsen återuppbyggts, nästan helt av frivilliga bybor.

Bybon Kjell Leander berättar att idén till en ny brygga föddes för mer än tio år sedan, och sedan dess har bidrag från bland annat EU och många timmars hårt arbete visat vägen fram till slutmålet.

– Förra helgen var det invigning och det var så roligt att se att så mycket folk kom och ville vara med. Det känns som att idén har bärkraft, att det är många som kan vara med och nyttja bryggan i framtiden, säger han.

Ångturistbåtar på Siljan

Så vad ska då bryggan användas till? Särskilt mycket gods och människor fraktas ju inte längre över sjön, men fortfarande flyter flera gamla ångturistbåtar över Siljan.

– Att åka kryssning ut under stjärnorna i augustinatten är så vackert så att det inte är klokt, säger Inga-Maj Friberg, en av de närboende.

“Pensionärer har mest tid”

Förhoppningen är att ångbåtarna ska kunna lägga till vid piren, och att passagerare eventuellt ska kunna stiga på genom faktoriet. Särskilt timringen av faktoriet tog mycket arbetstid.

– Vi har haft hjälp av yrkeskunniga från Siljansnäs, annars är det pensionärerna som har haft mest tid att hjälpa till med bygget, säger Kjell Leander.

Det här är ett faktorie

Ett faktorie är ett hus med öppning både mot vattnet och in mot land, där varor och transporter från sjön tas emot. Den som sköter hanteringen kallas för en faktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.