– Jag har jobbat 30 år som polis och det blir bara sämre och sämre, säger Idrepolisen Lena Nilsson. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Idrepolisen Lena Nilsson: ”Hur länge ska vi orka?”

Lena Nilsson, polis i norra Dalarna, reagerar nu starkt efter att SVT Nyheter Dalarna berättat om läget inför sommarens bemanning.

SVT Nyheter Dalarna har i veckan rapporterat om polismyndighetens bemanning inför sommaren i Dalarna. Det har fått Lena Nilsson, polis i norra Dalarna, att ilskna till på sin facebooksida.  

– Jag reagerade på artikeln och ingen verkar ta det här på allvar. Alla förstår hur det är, alla förstår att det är tufft för oss och allt det här. Men det händer ingenting. Det blir ingen vändning och det är jag kritisk till. Hur länge ska vi orka? säger Lena Nilsson.

– Förloraren är medborgaren och vi som ska slita i det här. Som det ser ut i dag söker polisen sig till inre tjänst, söker annat, blir sjukskrivna eller går i väggen. Det har jag full förståelse för, säger Lena Nilsson.

I sociala medier reagerade Idrepolisen Lena Nilsson mot sommarbemanningen.

Blir sämre och sämre

Med fem år kvar till pension är Lena Nilsson osäker på om hon tänker jobba kvar med anledning av arbetsbördan.

– Jag har jobbat 30 år som polis och det blir bara sämre och sämre. Jag förstår inte vart alla poliser tar vägen? Landsbygden finns ju kvar och även de har rätt att ha polis på plats, säger hon.

– Och vad kan vi göra för allmänheten när någon nu ringer och ropar på hjälp? Vi är bara är två poliser i en bil. Och det finns inte utrymme för att spontant agera direkt längre, vi är styrda efter en plan om vi ska hinna. 

Uppgiven inför sommaren

Inför sommaren är hon uppgiven. Det har talats om omgrupperingar i yttre tjänst, men det kommer norra Dalarna inte känna av, tror hon.

– Jag älskar mitt jobb. Allt är inte bara negativt men vi är för få helt enkelt, färre måste göra mer. Också i Älvdalen stänger stationsservicen i tio veckor. Vi får se hur länge vu får vara kvar i Älvdalens kommun, annars är det bara och bita i och köra.

Vad vill du säga till ledningen?

– Sluta bara förstå och börja agera. Vi förstår att de stora brotten sker i större städer, men det känns som att de glömt bort det övriga landet. Det har flera av mina kollegor vittnat om.

Hur ska de agera då?

– Det är fel att man tillåter så många i inre tjänst, det är ju vi som står vid fronten och tar emot det första från det första ingripandet. Att ha färre i yttre tjänst känns bara fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer