Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Busstationen och genomfarten är på tapeten”– Hör mer om vad Idreborna vill utveckla i byn. Foto: Sofie Lind, SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Idres framtid engagerar byborna – kommunen vill lägga ut planerna på centrumplaneringen igen

Uppdaterad
Publicerad

Idrebornas engagemang över hur centrumkärnan ska se ut i framtiden är stort. Efter första samrådet kom drygt 50 yttranden in – och nu planerar kommunen att lägga ut en ny plan på samråd för ytterligare tankar från byborna.

Förtäta, bygga mötesplatser och se över boendesituationen. Det är delar ut centrumutvecklingsplanen som Älvdalens kommun tagit fram för Idre centrum. För att höra vad medborgarna saknar eller invänder mot, så har kommunen vid flera tillfällen samlat till möten där planerna presenterats. Det har också genomförts vandringar i somras genom bygden.

– Vi har också varit ute i skolorna och där barn och ungdomar vill ha mötesplatser, men också till exempel en fotbollsarena, säger planarkitekten Mattias Graaf.

Förhoppningen är att planen kommer ut på samråd igen – sen kan den antas av fullmäktige. Men när ”spaden sätts i backen” finns inget datum för än, även om förhoppningen är inom några år.

I klippet  ovan berättas mer om vad som engagerar Idreborna mest.

Sushibar, fontän och en till mataffär? Barnen i Idre har också fått tycka till om vad de vill ha i centrum i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Busstationen och genomfarten är på tapeten”– Hör mer om vad Idreborna vill utveckla i byn. Foto: Sofie Lind, SVT
Den nuvarande planen för centrum antogs 1957 och är i full färd med att uppdateras.
Sushibar, fontän och en till mataffär? Barnen i Idre har också fått tycka till om vad de vill ha i centrum i framtiden.
När kommunbyarådet bjöd in till möte i Idre var det fullt hus då enbart 50 personer tilläts vara med på mötet till följd av Coronarestriktioner. Foto: Sofie Lind, SVT