Ikea kommer till Dalarna – Ikea öppnar i Borlänge julen 2012

Publicerad

Till jul 2012 hoppas Ikea kunna slå upp portarna i Borlänge. Och från kommunens sida räknar man med att etableringen innebär runt 600 nya jobb. Det framkom vid en presskonferens under onsdagen.

Efter många år av rykten är det nu klart att Ikea ska etablera sig i Borlänge. Möbeljätten har köpt en tomt för 22.5 miljoner kronor på industriområdet Norra Backa, mitt emot Kupolen i det område där bla Biltema idag finns. Hus på området har redan börjat rivas, men Ikea räknar inte med att komma igång med bygget av det nya varuhuset förrän tidigast hösten 2011. Ett år beräknas bygget ta och först runt jul 2012 kan varuhuset stå klart.

Möbeljätten räknar med att 300 arbetstillfällen kommer att skapas i varuhuset. Men enligt kommunen kan det bli dubbelt så många nya jobb, då flera andra företag följer i Ikea:s spår.

– Det här innebär också en högkonjunktur för den lokala byggmarknaden under en tid, säger Nils Persson, (s) kommunalråd i Borlänge.

– Det här är det största som hänt Borlänge på senare tid, säger Ulla Ollson (m) vid presskonferensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer