Under Classic Car Week har enbart manliga artister bokats till Rättvik Bowling & Krog. ”Arrangörer måste ta sitt ansvar”, säger Annelie Johansson. Foto: Bodil Ljungberg/SVT, Nätverket 50/50

Bara män på scen: ”Viktigt att se det som ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan uppmärksammade DD att Rättvik Bowling & Krog, som drar många besökare under Classic Car Week, inte har en enda kvinnlig artist bokad till veckans framträdanden.

– Jag tror att det spelar noll roll för gäster eller arrangörer om det är en man eller kvinna som bokas, säger Robin Sjöblom, VD för Rättvik Bowling & Krog, till DD.

Classic Car week

”Ett bekvämt svar”

Bland årets artister finns 2 blyga läppar, Pökerz, Drängarna, Magnus Uggla och Brolle. Större artister än någonsin, säger Robin Sjöblom.

– Vi lägger ingen värdering i vilket kön eller hudfärg det är på artisten eller gruppen vi har bokat. Fokusen ligger inte på vilket kön de har. Det har inte med saken att göra.

Detta tycker Annelie Johansson, samordnare för Nätverket 50/50, ett nätverk som jobbar för att sprida kunskap om en jämställd och balanserad musikscen, är ett bekvämt svar.

LÄS MER: Så ska polisen stävja fylla och bråk under veckan

– Vi vill heller inte fokusera på kön eller hudfärg eller någonting annat som separerar oss från varandra men eftersom samhället ser ut som det gör med de strukturer som finns så måste vi göra det, för att skapa en förändring.

Magnus Uggla är en av de artister som uppträder på Rättvik Bowling & Krog under veckan. Foto: Mikael Fritzon/TT

Går inte att bortse från kön

Annelie Johansson säger att det är vanligt förekommande att arrangörer för mansdominerade musikevenemang ger liknande svar. Hon tycker att de i stället ska ta sitt ansvar när det gäller att skapa en förändring.

– Just nu är inte icke-manliga artister representerade på scenerna i lika stor utsträckning som män, därför går det inte att bortse från kön. Den underrepresenterade gruppen måste sättas i fokus tills den kommer upp till normalstrecket, säger Annelie Johansson.

Hon säger att även bokningsagenturerna har en stor del i det hela, när det gäller att lyfta artister som inte är män.

– Det är fortfarande män som är normen i musikbranschen så det är inte konstigt att män bokas, men det är viktigt att se det som ett problem – annars kommer vi ingenstans, säger Annelie Johansson.

LÄS MER: Popkollo ska få musikbranschen jämställd

Viktigt att bryta mot mönster

Kristina Wicksell är pressansvarig på Jämställd festival, en organisation som är en del av Nätverket 50/50 och arbetar för jämställt arrangörsskap. Hon säger att det är viktigt att bryta mönstret och att det bland annat handlar om vikten av representation.

Foto: Privat

– Musikbranschen har alltid varit mansdominerad, därför krävs ett arbete för att bryta mot det. När vi är jämställda i musikbranschen – då behöver vi inte bry oss längre. Då kan man säga att kön inte spelar någon roll. Men nu är det så att kvinnor och män bedöms olika i branschen, omedvetet, på grund av normer och fördomar. Därför måste vi bryta mot det, säger Kristina Wicksell.

LÄS MER: Efterlängtat danspalats byggs i Falun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet