Ingen vindkraftsatsning i Vansbro

Uppdaterad
Publicerad
Vansbro kommun säger under tisdagen nej till planerna på vindkraftetablering i kommunen, som Gävledala kunde berätta om förra veckan.

Det var vid ett informationsmöte förra veckan som företaget Bergvik Skog presenterade sina planer på att bygga ett 90-tal vindkraftverk i Nås, Dala-Järna och Äppelbo.

Planerna har lett till kraftiga protester från kommunbor, som engagerat sig i arbetsgruppen Borta Med Vinden. På mötet sa kommunalrådet Per-Anders Westhed (C) att kommunen måste undersöka vad en så stor investering kan innebära för kommunen.

Vid dagens möte i kommunstyrelsens förvaltningsutskott föreslog politikerna att kommunen skulle revidera översiktsplanen för att eventuellt kunna möjliggöra en etablering.

Men när det var dags för kommunstyrelsens möte blev beslutet ett helt annat – översiktsplanen inte skall ändras. Det innebär i praktiken betyder att man säger nej till det planerade projektet.

– Bergvik Skogs idé är inte tillräckligt konkret och därför reviderar vi inte den översiktsplan, som vi beslutade om så sent som i fjol. Men beslutet är inte hugget i sten. Kommer det in ett nytt förslag så får vi kika på det, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer