Lars Isacsson (S). Foto: SVT

Inget besked i Natofrågan från S i Dalarna – följer säkerhetspolitiska analysen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Dalarna säger varken ja eller nej i Natofrågan – istället inväntar man den säkerhetspolitiska analys som ska presenteras under fredagen.

– Vi har landat i att partistyrelsen har ett brett mandat att fatta det beslut som är bäst för Sveriges säkerhet, uppger distriktsordföranden Lars Isacsson (S).

Under torsdagen meddelade Socialdemokraterna i Västerbotten att de tycker att Sverige ska gå med i Nato om Finland gör det. Samtidigt säger de skånska socialdemokraterna nej till att Sverige går med i Nato

Under fredagen väntas riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys bli klar och i helgen kommer besked om Socialdemokraternas hållning i frågan, följt av riksdagsdebatt på måndag.

Efter lokala möten i Dalarna och ett distriktstyrelsemöte har S i länet landat i att man kommer att följa den linje som presenteras i analysen.

Är det inte viktigt att vara med och tycka till i en så viktig framtidsfråga för Sverige? 

– Jo, men det kommer vi göra på söndag i partistyrelsen efter att analysen är klar, säger Lars Isacsson.

Hur har diskussionerna bland S i Dalarna gått – finns starka företrädare för och emot?

– Det är respektfulla diskussioner där vi har stött och blött frågan. Alla förstår att vi är i ett läge som är helt nytt utifrån Rysslands krig. Det är mer en sorg över att världen ser ut som den gör men att vi måste anpassa oss efter den verkligheten.

Vad tycker du om processen och att man nu ska fatta ett stort beslut på kort tid?

– Det har lyfts kritik om att det är odemokratiskt men det är det inte. Vi har representativ demokrati där man väljer företrädare. Vi har valt ut människor som ska företräda oss och fatta beslut. Sedan kan man tycka att man skulle haft mer tid på sig men där är vi inte, säger Lars Isacsson.

I klippet nedan: Peter Hultqvists (S) reaktion på Finlands Natobesked.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Finlands Natobesked: ”Var väntat”. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.