Inget beslut om utökad borgen till Lufab

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Falun tog inte något beslut idag om utökad borgen till det kommunala bolaget Lufab.

Förslaget var att utöka borgensåtagandet med 150 miljoner till 600 miljoner, men KF beslöt att återremittera ärendet för vidare utredning. Ärendet kommer tillbaka till KF den 27 nov.

Borgenspengarna ska användas som en säkerhet så att Lufab kan ta lån och investera och renovera på Lugnet, mest akut är en renovering av den mögeldrabbade ishallen och det beräknas kosta 40 miljoner kronor.  En renovering har redan gjorts men det behövs ytterligare åtgärder.

Dalarna – Ishallen på Lugnet

Alla talare i KF tycktes eniga om att ishallen ska renoveras, men underlaget för beslutet fick kritik för att vara bristfälligt.

Kommunfullmäktige återremitterade också ett förslag om nytt hyresavtal mellan kommunen och det kommunala bolaget Lufab. Också det förslaget fick kritik för att vara undermåligt.

Svante Parsjö Tegnér (FP) sade att han så småningom av handlingarna förstått att hyresavtalet också innehöll investeringar i nya mindre hoppbackar.

Oppositionsrådet Mikael Rosen (M) yrkade på återremiss i båda dessa ärenden bl a med motiveringen att den nya kommunstyrelsen och sedan det nya fullmäktige skulle få möjlighet att besluta om budgeten innan besluten om investeringar på Lugnet tas.

Vad gällde kritiken om bristande underlag i borgensärendet sa kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) att när det gäller borgen till det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden så ”frågar vi inte i detalj hur de ska använda pengarna för det bolaget litar vi på.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ishallen på Lugnet

Mer i ämnet