Foto: SVT, Maja Suslin/TT

VM-generalen om OS-beskedet: ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Nej, det blir inget OS till Sverige år 2026, vilket står klart efter att Stockholm Stad nu berättat att de inte skickar in någon ansökan.

Det har varit många turer om just den OS-ansökan som var planerad att skickas in om att få arrangera vinter-OS år 2026. Även lokalt, huruvida backhoppning och nordisk kombination skulle vara i Falun eller inte, har varit en het potatis.

Von Holst: Inte förvånad

Sven Von Holst, tidigare VM-general och också den som varit med och utrett om Faluns del i OS, säger till SVT Nyheter Dalarna att han inte är förvånad över att ansökan inte gått igenom.

OS i Dalarna

– Jag är inte förvånad, jag har känt det på mig då jag förstått att Stockholm stad och SOK haft olika syn på det här, säger Sven von Holst till SVT Dalarna.

– Jag är glad att Stockholm äntligen tagit ställning ifrågan. Men som sagt jag är inte förvånad.

Det har diskuterats att backoppning och nordisk kombination skulle bli aktuellt att genomföras i Falun.

– Det är klart att det hade varit intressant med ett OS, men eftersom man nu sagt nej så öppnas chanserna för ett nytt VM i Falun igen, menar den tidigare VM-generalen.

Olika besked om Faluns medverkan

Just om Falun ens skulle vara med i ansökan var tveksamt in i det sista. Svenska Skidförbundet ställde sig nyligen på Riksidrottsförbundets sida och sa att Falun bör vara med i ansökningen.

Men Sveriges olympiska kommitté vill hellre se att det byggs temporära hoppbackar i huvudstaden, som senare skulle kunna skalas ner till mindre träningsbackar för ungdomar.

Ansöker inte

Men nu har alltså ansökan fått ett snörpligt slut, eller åtminstone en paus.

Enligt TT så ska det enligt finansborgarrådet saknas tillräckligt politiskt stöd för att söka OS 2026.

– Vi Socialdemokrater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksamhet som arrangemanget ger till staden och med de stimulanser det ger till Stockholms ekonomi är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsättning. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

Kan söka senare – SOK tagna på sängen

Eventuellt kan staden komma att söka OS 2030, skriver Socialdemokraterna i pressmeddelandet. Men beskedet att inte ansöka om Vinter-OS 2026 har tagit Sveriges Olympiska kommitté, SOK, på sängen. Tanken var nämligen att de i september skulle ta ställning till ansökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Dalarna

Mer i ämnet