Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi måste vända på alla stenar” – kommunalråden Anna Hed (C) i Mora och Jan Bohman (S) i Borlänge kommenterar flygfrågan. Foto: SVT

Inget reguljärflyg på två år – Borlänge kan sluta betala för flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt prognos kommer det svenska inrikesflyget att minska med nära 60 procent i år. Den huvudsakliga anledningen är coronapandemin, men för passagerarflyget i Dalarna blev det svårt redan 2018 då både Mora och Borlänge förlorade sina reguljära flygförbindelser. Nu utreder kommunen om man ska sluta betala för flygplatsen.

Borlänge kommun är en av fyra delägare i Dalaflyget. Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S), säger att man nu tillsatt en utredning och att man behöver tydliga signaler från näringslivet om hur mycket flyg de är intresserade av.

– Det behövs för att vi ska kunna ta ställning till om det är värt de tio miljoner kronor om året vi lägger på flyget.

Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande i Mora, säger att man lyft trafikpliktsfrågan vid flera tillfällen och att diskussionen kring Dalaflyget är viktig.

– När vi ser att de här funktionerna är så samhällsviktiga tycker vi att staten ska ta större ansvar för de regionala flygplatserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer