Hör kattvakterna berätta om lyckan när Ammo hittades: ”Jag trodde inte att det var sant, jag blev så lycklig”. Foto: SVT

Innekatten Ammo försvann – hittades av ID-hunden Majsan

Publicerad

När katten Ammos ägare, Sandra Birgersson och hennes sambo, åkte på semester i mitten av januari fick Ammo vara hos Sandras föräldrar. Men plötsligt en kväll försvann katten.

Då Ammo är en innekatt och alla dörrar och fönster var stängda trodde de inte att han hade kommit ut. Men efter att ha sökt igenom hela huset började de leta i alla bodar och uthus och tog hjälp av Sandras syster Madelene Olsson.

– Pappa hade fått tag i en kamera med en lång kabel så att vi kunde titta in under broar och alla skrymslen och vrår utomhus.

”Var fruktansvärt”

Madelene var också ute i skogen och letade, de satte upp mat och kameror, frågade hos grannarna, tömde kartonger i förråd med mera, allt för att hitta Ammo.

– Det var fruktansvärt, man tänkte att han kanske dött, säger Lisbeth Birgersson som var kattvakt.

Hittades av Majsan och Cassie

I fem dygn var Ammo borta och sen kom Pia Bildt Ström med hundarna Majsan och Cassie. Majsan är licenserad ID-hund och Cassie under utbildning och det tog dem mindre än en timme att spåra upp Ammo och då kunde han bäras in i huset igen.

– Jag trodde inte det var sant, jag blev så lycklig, säger Lisbeth Birgersson.

Fick köldskador

Ammo har köldskador på öron och svans efter sina dygn utomhus men var annars i gott skick.

– Han var hungrig när han kom in och var extra kelig, berättar Madelene Olsson.

– Vi hade aldrig hört talas om ID-hund förut men hjälpen var fantastisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer