”Vi måste bygga upp krisberedskapen igen ” – Landshövding Ylva Thörn och Göran Wigert, kommundirektör i Leksand, om varför krigsövningar behövs. Foto: SVT ( montage)

Dalakommuner i fokus när myndigheterna övade krig

Publicerad

Idag kom kriget till Insjön och en rad andra dalakommuner. Det var länets kommuner och länsstyrelsen ihop med försvarsmakten som hade krigsövning.

– Strider utbröt för fem dygn sedan på Gotland och under gårdagen så landsteg fienden i Gävle hamn. Fienden har gjort en snabb framryckning västerut in i Dalarna och uppträder nu i de flesta kommuner i Dalarna, säger Mikael Lundin överstelöjtnant och samverkansofficer. 

 - Så det verkar som att fienden vill upprätta en ett basområde för luftvärn och robotförband man har alltså flyttat fram sin sköld västerut,

Det var scenariot när Länsstyrelsen kommuner och försvarsmakten övade ledningssamverkan idag.

Över roller

– Vi övar vilka roller vi har vid höjd beredskap, det är en lärande övning. Vi kommer hit med olika förkunskaper och förutsättningar men målet är att vi skall ha en ganska enad bild om vad vi kommer att behöva göra vid kommande planeringsarbete, säger Kajsa Sjösvärd beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer