Se och hör Isbjörnsmamman och hennes unge i idet Foto: Orsa rovdjurspark

Isbjörnsungen i Orsa fyller en månad

Uppdaterad
Publicerad

Den första överlevande isbjörnsungen i Orsa rovdjurspark fyller en månad i dag på nyårsafton. Därmed har den första kritiska tiden avklarats.

– De första veckorna har nu gått och vi kan börja andas ut en aning, även om det fortfarande kan hända mycket för det lilla livet, säger Pernilla Thalin, djurparkschef Orsa Rovdjurspark.

Ungen har växt till sig och blir väl omhändertagen av sin mamma Ewa som har tillräckligt med mjölk.

Orsa rovdjurspark

Värre är det för de isbjörnar som växer upp i det vilda. Smältande havsisar innebär att det blir svårare att få tag på föda. Magra honor har svårt att producera mjölk och det är en bidragande orsak till att ett stort antal ungar inte överlever.

Oklar framtid för ungen

Isbjörnarna i Orsa ingår i ett bevarandeprojekt, EEP-programmet,  som syftar till att informera om arten och hoten mot den.

Hur framtiden ser ut för den ännu icke könsbestämda ungen är oklart.

– Den kommer att stanna här under sitt första år. Sedan är det upp till artkoordinatorn för isbjörn inom EEP-programmet var den ska placeras, säger Pernilla Thalin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet