Sofie berättar inifrån HVB-hemmet att hon inte har träffat sina föräldrar på månader. Foto: SVT

Ivo kritiserar Borlänge för ”fallet Sofie”

Uppdaterad
Publicerad

Flickan fråntogs både mobil, post och ställföreträdare. Nu riktar Ivo kritik mot socialnämnden i Borlänge kommun för hanteringen av ”fallet Sofie”, något som dt.se var först att berätta om.

— I det här fallet så tycker vi att barnet borde ha fått en ställföreträdare så att det kunde få ha gjort sin röst hörd i en så här viktig fråga, säger handläggaren Rose-Marie Eriksson till SVT Nyheter.

Fallet Sofie väckte starka reaktioner i somras då SVT Nyheter publicerade en granskning av hur en 13-årig flicka, som vi kallar Sofie, hämtades från skolan och slets från det familjehem där hon bott sedan hon föddes. Sedan dess har hon suttit mer eller mindre isolerad på ett HVB-hem i södra Sverige.

Fallet ”Sofie”

Ivo inledde granskning

Efter SVT:s rapportering inledde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en granskning av socialnämndens hantering av Fallet Sofie.

– Vi kommer självklart att följa Ivo:s beslut, de kan ge oss råd, sa Kenneth Persson (S) socialnämndens ordförande till SVT i juli.

Ivo anser att socialnämnden i Borlänge kommun brustit på flera punkter. Sofie ville inte lämna sitt familjehem men kunde själv inte överklaga omplaceringsbeslutet på grund av sin ålder.

Fick ingen ställföreträdare

Även om Sofie sökte hjälp genom att skriva till en advokat så gav kommunen inte henne någon rätt att få den hjälpen genom att anmäla att hon behöver en ställföreträdare, och det kritiserar nu Ivo.

Normalt företräds barn av vårdnadshavare, men i och med att de inte överklagade omplaceringen blev hon utan någon som tog hennes ställning i frågan.

På den punkten stöder sig Ivo på ett RÅ-uttalande (Regeringsrättens årsbok) som gjorts i ett liknande fall från 2006.

Fråntogs telefon och post

Ivo menar också att socialnämnden under en period begränsat barnets möjlighet att kommunicera med närstående via telefon, utan att tillräckligt väl motivera sitt ställningstagande utifrån barnets egna åsikter, och utan att överväga om man kunnat åstadkomma samma syfte med mindre ingripande åtgärder. Nämnden har även utan lagstöd under en period begränsat Sofies informationsfrihet, genom att ge i uppdrag till HVB-hemmet att undanhålla hennes post.

– Vi tycker att det är ett alltför stort ingrepp i barnets personliga integritet, vi kan inte se hur det är motiverat, man måste lyssna på barnets egen åsikt, säger Ivo:s handläggare Rose-Marie Eriksson.

— Det är en stor glädje ändå att det känns som att hon blir lyssnad på och att det här öppnar möjligheter för henne, säger Sofies fostermamma, som tagit hand om henne sedan BB.

– Vi vill ju bara hennes bästa och hennes mående och vilja är det allra viktigaste, säger hon till SVT efter dagens besked.

Separerades från fosterfamiljen

Efter SVT:s granskning fick Sofie tillbaka sin telefon så att hon kunde ringa sin fosterfamilj, men några dagar innan jul tog de återigen ifrån henne telefonen.

Så här skrev hon då till SVT: “Min största önskan är att jag kommer hem. Hjälp, gör allt du kan” och “jag har förlorat alla jag älskar och jag är ensam.”

Hon har inte heller fått träffa sina fosterföräldrar, syskon, kusiner eller kompisar sedan hon flyttades till HVB-hemmet mot sin vilja i våras.

Kommunen ska redovisa åtgärder

Ivo vill att socialnämnden redovisar vilka åtgärder de tänker vidta för att komma till rätta med bristerna senast den 26 februari.

SVT har sökt socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S) som inte kan kommentera fallet idag, han ber att få återkomma när han har läst IVO:s yttrande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Sofie”

Mer i ämnet