Foto: Arkiv

Jägare attackerad av björn

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen sköt en jägare en björn i samband med älgjakt utanför Edsbyn efter att björnen gått till attack.

Jägaren var ute i skogen på älgjakt tillsammans med en jakthund när hunden markerade och spang iväg. När hunden kom tillbaka kom björnen efter hunden och rakt mot jägaren. Jägaren fick upp sitt gevär och sköt ett dödande skott mot björnen.

Polisen ska nu utreda om jägaren gjort sig skyldig till jaktbrott.

Flera björnattacker i år

Händelsen är den senaste i en rad björnattacker under årets älgjakt. För en vecka sedan blev Edsbyns bandymålvakt attackerat av en björn under jakt i närheten av Los i Ljusdals kommun.

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, händer det att hundar provocerar björnen. Har jägaren otur kan hunden springa tillbaka mot sin husse eller matte och få björnen i hasorna.

-Men björnen ger sig inte på en människa bara sådär, utan den måste ha blivit provocerad på något sätt. Oftast är de skygga och går därifrån, säger Vanhoenacker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.