Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jägareförbundet tycker man ska halvera vargstammen i hela landet. Något Naturskyddsföreningen inte håller med om. Foto: Anders Hansson, SVT / Paul Kleiven/TT

Jägareförbundets krav: Halverad vargstam

Uppdaterad
Publicerad
Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, genomför just nu en turné i Sveriges vargrikaste områden. Budskapet är att förbundet vill minska antalet vargar till 150 stycken i hela landet, vilket är hälften av vad Naturvårdsverket bestämt.

Utspelet om en halverad vargstam i Sverige är ett utslag av vad Jägareförbundet anser är lämpligt att göra och de är också kritiska mot att bara några få län i Sverige får bära hela ansvaret för det nationella målet. En snedfördelning, menar Jägareförbundet.

Men de får genast mothugg av Naturskyddsföreningen i Dalarna vars ordförande, Mattias Ahlstedt, menar att det antal vargar som Naturvårdsverket beslutat om som minimum i landet, 300 st, egentligen är i minsta laget för att få en vargstam som mår bra och inte har genetiska defekter.

Hör i klippet hur olika åsikter Naturskyddsföreningen och Jägareförbundet har!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer