Jan Bohman (S): ”Låt staten ta över försörjningsstödet”

Uppdaterad
Publicerad

Borlänges kostnader för bland annat försörjningsstöd och sociala insatser ligger högt. Jan Bohman (S) som tog över kommunalrådsposten för tio år sedan har inte lyckats vända utvecklingen och integrationen i Tjärna Ängar och menar nu att bördan för försörjningsstöd ska tas bort från kommunerna.

– Varför tar inte staten över ansvaret för försörjningsstödet? Det skulle få en otrolig fördelningspolitisk effekt för de kommuner som sitter med socioekonomiska utmaningar, säger Jan Bohman (S) till SVT:s Uppdrag Granskning.

Ökade kostnader

2020 betalade Borlänge kommun ut 113 miljoner kronor i försörjningsstöd. Mellan 2012 och 2020 ökade kostnaderna för socialtjänstens omplaceringar av barn från 25 till 97 miljoner kronor. Enligt kommunen beror ökningen på ökat missbruk och tillgången på droger.

Valet 2022 Borlänge

Har vidtagit åtgärder

Borlänge är en av de kommuner med riskområden som saknar en handlingsplan för integration. Kommunalrådet Jan Bohman (S) menar att man ändå har vidtagit en lång rad åtgärder och projekt för att komma till rätta med situationen.

I klippet berättar Jan Bohman (S) mer om vad man gjort för att vända utvecklingen i Tjärna Ängar och varför staten bör ta över kostnaden för försörjningsstödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Borlänge

Mer i ämnet