Katarina Gustavsson (KD) JO-anmälde Dan Nygren efter att det stod klart att han raderat tusentals mejl.

JO-anmälan mot kommundirektör dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Katarina Gustavsson (KD) kontaktats av Falu kommun drar hon nu tillbaka sin JO-anmälan mot Faluns kommundirektör, Dan Nygren.

JO-anmälan lämnades in när det stod klart att kommundirektören raderat tusentals mejl. I och med anmälan ville Gustavsson få klarhet i om detta var förenligt med offentlighetsprincipen.

– Jag vill veta om allmänheten kan känna sig trygga med hanteringen av offentliga handlingar i Falu kommun, sade Katarina Gustavsson då.

SVT granskar Falu kommun

Kontaktades av kommunen

Men nu dras den alltså tillbaka och det efter att den tillförordnande chefen för ledningsförvaltningen, Kjell Nyström, har kontaktat Gustavsson. Han menar att anmälan per automatik är en anmälan mot myndigheten Falu kommun och att Gustavsson genom sin plats i kommunstyrelsen är att betrakta som arbetsgivarrepresentant, hon har varit med och beslutat om avtalet om att Nygrens anställning upphör och kan göra sig skyldig till avtalsbrott när hon anmäler Dan Nygren. Han informerade Gustavsson om att kommunens jurister skulle titta på ärendet.

Informationen fick Gustavsson att ändra sig om anmälan.

– Vi har dragit tillbaka den just nu, vi känner att detta kommer att orsaka kommunen stora kostnader, och det vill jag undvika, säger Gustavsson.

Upplever du att du blivit utsatt för påtryckningar om att dra tillbaka anmälan?

– Nej det gör jag inte. Den externa granskningen av kommunen ska även ta upp de raderade mejlen, nu avvaktar vi resultatet av den med spänning, säger Katarina Gustavsson.

Ingen slutlig bedömning

Kjell Nyström skriver i ett mejl till SVT Nyheter Dalarna om kontakten med Katarina Gustavsson där han berättade om att ärendet skulle granskas av kommunens jurister.

– Det var ingen slutlig bedömning jag informerade henne om, utan att de skulle titta på detta.

-Jag uppmanade också Katarina Gustavsson att innan hon skulle göra någon eventuell förändring av sin anmälan att först stämma av med sitt juridiska ombud, skriver Kjell Nyström.

Har Dan Nygren på något vis varit inblandad i att du ringde upp henne angående de här frågorna?

Ja, jag fick ett samtal från Dan Nygren angående hennes anmälan. Han påtalade innehållet i det avtal som tecknats mellan honom och Falu kommun och han övervägde att kontakta juridisk rådgivare för en bedömning.

-Efter beskedet från Katarina Gustavsson att hon återtagit JO-anmälan meddelade jag Nygren hennes ställningsstagande, skriver Kjell Nyström i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet