Foto: Janerik Henriksson, TT / Borlänge kommun

Jobbutmaning gav 370 nya arbeten i Borlänge

Publicerad

Borlänge kommuns projekt ”Dubbelt upp”, som syftar att få långtidsarbetslösa i arbete, har avslutats. Totalt har 370 personer fått jobb genom satsningen.

Projektet har gått ut på att kommunen utmanat näringslivet i att anställa långtidsarbetslösa. För varje person som näringslivet anställde, skulle kommunen också anställa någon.

Nöjd med resultatet

Efter ett år redovisas nu slutresultatet – näringslivet har anställt 195 personer, kommunen 175. Nästan dubbelt upp alltså. Projektet avslutas nu, men kommunen kommer att anställa ytterligare 20 personer.

– Vi har lovat att vi ska dubblera det näringslivet gör och det ska vi göra, säger Jan Bohman (S), som är nöjd över resultatet.

– Jag tycker vi har överträffat de förhoppningar som i alla fall jag hade, säger Jan Bohman (S).

”En del har fått fasta jobb”

Till projektets kriterier hörde att anställningen ska vara minst sex månader, men de flesta av de som fått jobb under det år som gått är fortfarande anställda enligt Jan Bohman.

– En del har fått fasta jobb, andra har gått vidare i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, men vi har inte hunnit sammanställa statistik ännu, säger Jan Bohman.

Vill ”sänka trösklar”

Arbetet framöver när det gäller åtgärder för att få långtidsarbetslösa i jobb är att ”sänka trösklarna”, som Jan Bohman uttrycker det.

Ett exempel han tar upp är språkkunskaper.

– Det är en paradox att man behöver kunna språket för att hitta ett jobb, samtidigt som en arbetsplats kanske är det bästa stället att lära sig ett nytt språk på. Vill vill att fler ska lära sig enklare yrkessvenska för att kunna ta ett enklare jobb och på det sättet också lära sig språket, säger Jan Bohman.

Dubbelt upp – en 1-årig jobbutmaning

Visa

Dubbelt Upp är en satsning som Borlänge kommun startat, där det lokala näringslivet utmanas att anställa långtidsarbetslösa. När näringslivet anställer en långtidsarbetslös person, gör Borlänge kommun detsamma. Utmaningen pågår från den 1 september 2017 till den 31 augusti 2018.

Kriterier för Dubbelt upp:

• Personen som näringslivet nyanställer ska vara långtidsarbetslös och inskriven på arbetsförmedlingen.

• Borlänge kommun kan anställa en person som är inskriven på arbetsförmedlingen eller som går under det kommunala aktivitetsansvaret. Den arbetssökande behöver då inte vara inskriven på arbetsförmedlingen.

• Anställningen ska vara minst sex månader och innefatta 100 procent tjänstegrad. 50 procent av tiden kan förläggas till studier.

Källa: Borlänge kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer