Först i Skandinavien att göra den galna backflipen

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Hedberg från Stora Skedvi är en av ett tiotal i världen och först i Skandinavien med att göra en backflip med en så kallad utility task vehicle och SVT Nyheter Dalarna har träffat honom.

– Jag bestämde mig för att göra det här i september 2016 och jag fick maskinen i november. Då började jag också att bygga rampen och i söndags (den 7/5) så landade jag, säger Jonas Hedberg

Väger 650 kilo

För att få runt maskinen på 650 kilo krävs en hel del planering och träning. Och träningen har Jonas gjort hos Daniel Brodin i Malung som har en stor grop fylld med skumgummi. 

– Där kan man landa lite mjukare och slipper slå ihjäl sig utan den har det aldrig gått, säger Jonas

Brukar hoppa med fyrhjuling

Vanligtvis så hoppar Jonas ramp med fyrhjuling.

– Fyrhjuling är mer som att hoppa cross eller skoter man kan påverka hoppet här kan man inte påverka någonting sen man lämnat rampen, säger Jonas Jedberg.

Vill göra shower

Han säger vidare att målet är att ha kul och att kanske visa upp sig på shower, men först tänker han träna in backflipen så att den sitter säkert.

Och för den som tänker ta efter så har Jonas några råd att ge.

– Ta en svetskurs för 90% av jobbet är att svetsa och bygga ramp konstruera och laga själva åkningen är en väldigt liten del, avslutar Jonas

Se hela inslaget med Jonas Hedberg här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.