Efter en löptur som varade i 25 timmar är Jonas Buud äntligen i mål. Foto: Zandra Buud

Jonas Buud springer Siljanleden på 24 timmar – nu är han i mål

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Buud springer under dygnet den 230 kilometer långa Siljansleden som består av två slingor runt Siljan och Orsasjön. Med sig har han pannkakor och bitvis springer han tillsammans med några vänner.

När de flesta tävlingar blir inställda söker sig många nu till andra utmaningar. En sådan är att springa en viss sträcka, ofta en välkänd vandringsled, på snabbast kända tid.

Det kallas FKT, Fastest Known Time, och är ett fenomen som är på stark uppgång i ultravärlden. Jonas Buud från Mora gav sig på onsdagen ut för att springa Siljansleden, 23 mil på ungefär 24 timmar är hans förhoppning.

I klippet. Se Jonas Buud springa på leden och hör hans tankar om utmaningen.

Uppdatering

Han sprang Siljansleden på drygt 25 timmar. Under onsdagen gav sig Jonas Buud från Mora ut på en lång löprunda. Hans mål var att springa en stor del av Siljansleden, ca 23 mil, på 24 timmar.

Jobbigast var när han sprang lite fel under natten och när det var 15 kilometer kvar till målet.

Slutresultatet blev 248 kilometer på 25 timmar och 3 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.