Jordbruksverket menar att man behandlat sjukdomsupptäckten i Siljan som man alltid behandlar den aktuella sjukdomen. Bilden är en arkivbild. Foto: SVT Arkiv

Jordbruksverket om smittade fiskodlingen: ”Man ska inte kassera bra mat”

Publicerad

Jordbruksverket menar att bedömningen att låta fiskodlingsföretaget få ett år på sig att tömma odlingen, trots upptäckten av sjuka fiskar, är rimlig. Det är på det sättet den här aktuella sjukdomen hanteras, menar man.

Jordbruksverket vill inte uttala sig om det enskilda fallet med fiskodlingen i Siljan, där ett stort antal sjuka fiska rymt och riskerar att smitta vilda fiskar, men menar att det är svårt att avgöra var smittan kommer ifrån. Sjukdomen kan även ha tagit sig in i anläggningen via vilda fiskar, enligt verket, men utgångspunkten är att titta på om fiskarna mår bra.

- Vi gör en samlad bedömning av smittläget och om det finns symtom eller inte och diskuterar med kunniga veterinärer och skulle vi se en hög dödlighet eller allvarliga symptom kan vi ta beslut om avlivning omedelbart, säger Lotta Hofverberg, enhetschef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket och fortsätter:

– Man ska av hållbarhetsskäl inte kassera bra mat, säger Lotta Hofverberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer