Julia Andersson ska ta över sina föräldrars lantbruk.

Fler nya lantbrukare – Julia förbereder sig för att ta över sina föräldrars gård

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxten på nya lantbrukare i Dalarna har sett mörk ut men nu ser LRF en ljusning när det gäller yngre personer som ger sig in i branschen. Julia Andersson i Vikmanshyttan, utanför Hedemora, håller på att ta över sina föräldrars spannmålsgård. Hon är en av de som nu ser en framtid som lantbrukare.

– Jag var inte alls intresserad från början, men sedan har det liksom mognat och jag är väl den som har varit mest intresserad att ta över. Mina syskon är inte så intresserade, de har inriktat sig på andra saker, berättar hon.

Gården, som ligger strax utanför Vikmanshyttan är en spannmålsgård på drygt 200 hektar och ytterligare 50 hektar för hästar.

– Jag gillar att man kan bestämma över sin tid själv. Man är hemma och på jobbet samtidigt, jag gillar den livsstilen.

Anita Boman Daniels, som är ordförande för LRF i Dalarna, kallar utvecklingen för ett trendbrott. Hon säger att det finns flera exempel runt om i länet där unga tar över gårdar.

Följ med till gården och hör Julia om framtiden som lantbrukare – starta klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.