Foto: SVT/Charlotte Pettersson/Privat/Jonas Rantanen

Julia missade fisketuren – färdtjänsten hittade inte till sjön

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Julia Snees ville åka på en fisketur för personer som sitter i rullstol. De skulle få fiska från en specialbyggd flotte i sjön Ljusacksen. Men när Julias assistenter kontaktade färdtjänsten i Dalarna för att beställa en resa till fisketuren blev det tvärstopp.

En av Julias assistenter, Hedvig Broberg, som var i tjänst i söndags när fisketuren skulle äga rum och som var med vid försöken att boka en färdtjänstresa till fiskearrangemanget, minns att det blev en lång dag med många samtal till färdtjänsten:

– Vi började ringa färdtjänsten tidigt på morgonen. Det första som kom upp var att det finns ingen adress till sjön. Den ligger ute i skogen. Men vi vet ju vilken sjö det är och var den är. Men det går tydligen inte att boka om vi inte har en adress, säger hon.

Fick förslag att åka till en annan plats

Dessutom tyckte Julia och hennes assistenter att de fick ett kränkande bemötande från färdtjänsten. De fick förslag om att åka en annan dag eller till en annan plats. De fick också höra att de riskerade att fastna i bilköer i Rättvik, på grund av Classic Car Week.

Men de hade ingen möjlighet att åka någon annan dag eller till någon annan plats för att fiska. Arrangemanget ägde rum en enda gång, på en enda plats. Hedvig säger att alla de här frågorna gjorde henne särskilt upprörd:

– Det som han sa, alla olika bortförklaringar. Om jag hade ringt, för mig själv, och velat ha en vanlig taxi – de skulle aldrig ens säga sådär då! säger hon.

Hedvig förklarar att Julia blev väldigt arg och upprörd när hon till slut började inse att fisketuren inte skulle bli av.

Hade pratat om fisketuren i flera veckor

– Det var nästan så du började gråta, du hade pratat om det flera veckor, att det skulle vara så kul, säger Hedvig och tittar på Julia som tydligt visar att hon fortfarande blir ledsen när hon påminns om vad som hände.

Enligt färdtjänstens chef Janne Andersson ska det egentligen gå till så, att om färdtjänstens personal inte direkt kan lokalisera en plats som de får beställning till, så ska de ta reda på var platsen ligger och ringa tillbaka till kunden direkt.

Men Julia och hennes assistenter fick inget samtal. Till slut fick de själva ringa upp färdtjänsten igen och medan dagen gick fortsatte de ringa dit flera gånger.

Färdtjänstbil dök upp – men för sent

– Det kom faktiskt en bil till slut, men då var det bara en timme kvar tills arrangemanget skulle börja. Och ingen hade förvarnat oss om att en bil faktiskt var på väg, så vi hade inte hunnit förbereda oss. Det är ganska många saker vi måste packa innan vi kan åka iväg. Så jag fick säga till chauffören att vända tillbaka och bomma körningen, berättar Hedvig Broberg.

Färdtjänstens chef Janne Andersson förklarar att resan borde ha kunnat genomföras, trots att det inte fanns någon gatuadress.

”Vi har haft en god ambition”

Janne Andersson, chef för Trafikcenter Dalatrafik. Foto: SVT/Patrik Boberg

– Har du rätt legitimering och är du berättigad till färdtjänst ska du kunna få den här resan. Jag tror också att våra medarbetare har haft en god ambition, men har brustit i att det var svårt att finna adressen i det här fallet, säger han.

Dalarnas beställningsverksamhet för färdtjänst har tidigare till största delen varit förlagd utomlands. Det är bara en månad sedan den flyttade tillbaka till Sverige och Borlänge. Med många nyanställda och nyutbildade medarbetare och en nystartad verksamhet menar Janne Andersson att de är medvetna om att det finns saker som kan bli bättre.

Vi får också ha respekt för att vi är i en ny situation, vi är nya på jobbet i de här delarna. Varje dag lär vi fortfarande. Vi har stor respekt för dem som behöver resa med oss och vi gör vårt yttersta för att det ska bli bra, säger Janne Andersson.

LÄS MER: Nu slipper Magnus färdtjänst

Julia åker snart hem från sitt sommarboende i Dalarna. Men hon hoppas att det blir en fisketur nästa sommar i stället.

– Ja, vi kommer säkert att försöka nästa sommar igen. Och då hoppas vi att de har löst det. För det här problemet kommer säkert att dyka upp fler gånger för dem, säger Hedvig Broberg.

TV: Se ett längre inslag om Julia här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.