Kackerlackorna sprider smitta och luktar illa – nu jagas de med digitala fällor

Uppdaterad
Publicerad

Kackerlackorna är här för att stanna men i Dalarna minskade antalet insatser mot de oönskade krypen enligt statistik från ett av de stora saneringsföretagen.

Det är förbättrade saneringsmetoder och digital teknik som tros vara ett par av förklaringarna till att antalet insatser minskar. Slutsatserna bygger på statistik från Anticimex och visar att saneringarna minskade med 21 procent i hela landet och med 23 procent i Dalarna förra året.

– Dels har vi blivit duktigare på att sanera och att informera, dels jobbar vi mer förebyggande idag och ser till att kunderna larmar så fort de ser en kackerlacka istället för att vänta. De växer på sig väldigt fort, säger Anders Brandin på Anticimex i Dalarna.

I klippet berättar Anders Brandin om hur man använder digitala fällor i jakten på kackerlackorna.

Fakta: Kackerlackor

• I Dalarna genomfördes 390 saneringar 2018 och 300 saneringar 2019

• Kackerlackor kan vara smittbärare av olika sjukdomar och avger ett illaluktande sekret som kan vara allergiframkallande. De trivs i varma och fuktiga miljöer med många gömställen. De sprids väldigt snabbt, då honorna lägger äggkapslar med 30-40 ägg som kläcks efter ett dygn.

• Det är främst den tyska kackerlackan som trivs inomhus i Sverige. Den har kommit hit under en längre period via importerade varor och är idag etablerad.

• De finns både i privatbostäder och i restauranger och butiker.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.