Kameror i sovrummet ska bidra till ökad trygghet för de boende. Foto: SVT/TT

Kamerabevakning ska ge lugnare nattsömn

Uppdaterad
Publicerad

Borlängebor som har hemtjänst eller bor på ett särskilt boende kommer nu erbjudas en kamera i sovrummet. Tanken är att den så kallade fjärrtillsynen ska bidra till en ökad trygghet samtidigt som brukare inte behöver bli väckta av personal under nätterna.

Fjärrtillsyn erbjuds redan nu i flera andra kommuner och efter ett beslut i omsorgsnämnden blir det nu möjligt att ha fjärrtillsyn även i Borlänge.

Erbjudandet är frivilligt och kommer gå till dem som inte behöver någon omfattande hjälp under nätterna utan enbart har tillsyn.

– På så sätt behöver man som brukare inte bli väckt och störd av personal som kommer in under natten – och det har uppskattats enormt i andra kommuner, säger Anita Nordström.

Inte på hela tiden

Hon poängterar att brukare och personal kommer överens om vilken tid kameran ska slås på och att kameran bara är påslagen under korta perioder, så att brukaren inte ska behöva känna sig iakttagen under hela nätterna.

– Det är helt enkelt som en vanlig nattillsyn bara att den görs med hjälp av kameran. Vid minsta osäkerhet, om något inte ser okej ut, så åker personal ut till brukaren, säger Anita Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.