Kammarrätten slår nu fast att beslutet om nedstängningar var lagligt. Beslutet ansågs inte vara grundläggande och stred därför inte mot någon lag. Foto: SVT

Kammarrätten fastslår: Nedstängningar av tandvårdsfilialer var lagliga

Uppdaterad
Publicerad

Efter många vändor slår kammarätten fast beslutet om Folktandvårdens fyra filialer i Dalarna. Negstängningarna vilade på laglig grund.

Det var i april förra året som förvaltningschefen tillsammans med Folktandvårdens ledningsgrupp valde att stänga ner tandvårdens filialer i Bjursås, Grängesberg, Insjön och Särna. Den politiska oppositionen menade att beslutet borde fattats på en högre politisk nivå och överklagade därför beslutet till förvaltningsrätten som höll med.

Förvaltningschefen återkallade beslutet och en omröstning gjordes i tandvårdsnämnden, Region Dalarna gick ändå vidare med ärendet till kammarrätten som nu slår fast att beslutet om att stänga klinikerna fattades på laglig grund. Kammarrätten menar att tandvårdschefen hade delegationsrätt att stänga klinikerna och att det inte rörde sig om ett grundläggande beslut som behöver beslutas i fullmäktige. Beslutet strider därför inte mot kommunallagen.

– Det är bra att vi nu fått det här prövat och att förfarandet inte strider mot kommunallagen, säger Göte Persson (C), tandvårdsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer