Övervakningskamerorna vara eller icke-vara på bussarna i Dalarna är fortfarande en fråga som stöts och blöts. Foto: SVT

Kammarrätten tar inte upp datainspektionens överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Dalatrafik som tidigare fått tillstånd att bedriva kameraövervakning på vissa busslinjer får återigen rätt – nu när Kammarrätten avvisat Datainspektionens överklagan. Men tillståndet hänger fortfarande i luften, just nu hos Förvaltningsrätten.

Datainspektionen hade inga synpunkter på själva kameraövervakningen, men de överklagade beslutet då även ljud kunde komma att tas upp från passagerarna.

Man menade att övervakningsintresset inte var tyngre än de enskilda passagerarnas rätt.

Busstöket i Borlänge

Kammarrätten meddelar dock att kameraövervakningen enligt förra domen kan villkoras av Länsstyrelsen, som kan besluta om att inget ljud får tas upp och avvisar därmed Datainspektionens överklagan.

LÄS MER: Kameror på Dalatrafiks bussar överklagas – igen

Bengt Benjaminsson, vd för Dalatrafik AB, kämpar för att få kameratillståndet beviljat.

Vad innebär det här för kamerornas framtid?

– Att Kammarrätten säger nej till att ta upp datainspektionens överklagan innebär i sammanhanget ingenting. Det är inte värt något för oss, och det är ingenting som innebär någon utveckling vad gäller kameror eller inte just nu, säger Bengt Benjaminsson, vd för Dalatrafik AB.

Ligger hos Förvaltningsrätten

Han berättar att Datainspektionen tagit upp ärendet i Förvaltningsrätten på nytt – och om det ska vara tillåtet att ta upp ljud på bussarna i samband med filmning.

– Och det är tillståndet kring ljudupptagning som vi fortfarande väntar på beslut om. Så innan dess kan vi inte installera några kameror. vi vet inget mer än det. När domen från Förvaltningsrätten kommer så innebär det ju också att Datainspektionen även kan överklaga det, så det här är en långdragen och komplicerad historia, säger Benjaminsson.

För resenärernas trygghets skull så hoppas han att Förvaltningsrätten ska gå på Dalatrafiks linje.

– Vi hoppas att Datainspektionen ska förstå att vi går mot nya trender i samhället, som är mer tidsenliga, där regeringen själva säger att det behövs mer kameror för att skapa trygghet för varje medborgare, säger Benjaminsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstöket i Borlänge

Mer i ämnet