Kidnappade man och tände eld i sitt offers knä – tre döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män kidnappade en man i 20-årsåldern i Borlänge, satte ögonbindel på honom och misshandlade honom under ett flera timmar långt förlopp som de själva filmade. Nu dömer Falu tingsrätt de tre männen för bland annat människorov och grov misshandel till fleråriga fängelsestraff.

Mannen som kidnappades har beskrivit hur misshandeln startade redan innan han slets in i en bil i Borlänge, i slutet av april. I bilen slogs han blodig och hotades med en laddad pistol. Efter ett misslyckat flyktförsök försågs han med ögonbindel och kördes ut i skogen där misshandeln fortsatte.

Knivskars i fötterna

Efter det togs han med till en lägenhet i Smedjebacken där de tre männen tejpade fast honom på en stol. I stolen fick han en brinnande tygtrasa i knät och knivskars i fötterna.

Den tortyrliknande misshanden fick sitt slut först när de tre männen fick veta att polisen larmats av vittnen till kidnappningen.

Skröt om misshandeln inför vänner

I förhör har de tre männen varit tystlåtna men åklagarens yrkanden fick stöd av bland annat filmer på offret som tagits av de åtalade och skickats till vänner via sociala medier.

De två som brottsoffret beskriver som mest drivande i misshandeln döms till fängelse i sju år respektive fyra år och sex månader. Den tredje får fängelse i tre år och sex månader. Alla tre har genomgående nekat till de flesta anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.