Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart att sjukhusmaten tillagas i Mora – kyld mat skickas till Falun

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen har nu fattat beslutet att patientmåltider slutar tillagas vid Falu lasarett – och istället kommer kyld från Mora.

Alla patientmåltider vid både Falu- och Mora lasarett blir nu kylda enportionsmaträtter. Maten kommer framför allt tillagas i köket i Mora men specialkost på Falu lasarett samt mat till personalen och caféet kommer att tillagas i Falun.

I ett pressmeddelande menar Regionstyrelsen att det nya systemet kommer innebära ”ökat utbud av maträtter, mer flexibla serveringstider och mindre matsvinn”.

Men det har varit en stor debatt om vilket av de två lasarettsköken som ska stå för matlagningen.

De reserverade sig mot beslutet

När beslutet väl skulle fattas under måndagens sammanträde valde både Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att reservera sig mot beslutet.

Partierna har velat att maten även fortsättningsvis ska tillagas vid köken i både Mora och Falun.

Majoriteten är dock noga att poängtera att det nya systemet kommer att innebära ökad hantering av måltider ute på vårdavdelningarna, men att de här nya arbetsuppgifter ligger i linje med införandet av vårdnära service där servicemedarbetare tar större ansvar för måltidsprocessen på avdelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer