Klart med kris- och traumamottagning

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget satsar nu på ett bättre mottagande för asylsökande. Efter årsskiftet öppnar en kris- och traumamottagning i Borlänge.

Det är det ökande antalet asylsökande som ligger till grund för förslaget om att öppna en särskild mottagning för flyktingar och asylsökande. Förslaget har politiskt stöd och innebär att en kris- och traumamottagning kommer öppna i området Gylle i Borlänge efter årsskiftet.

– Jag har varit asylsamordnare i snart tre år och det här har vuxit fram successivt under den här tiden, säger Annakristina Östnäs, asyl- och flyktingsamordanre inom vuxenpsykiatrin på landstinget Dalarna.

Migrationsverket betalar hälften

4,5 miljoner kronor kommer den nya mottagningen att kosta men cirka hälften av pengarna får landstinget tillbaka från Migrationsverket.

Det viktigaste nu är att få till en vård som är anpassad för att hjälpa flyktingar och asylsökande som mår dåligt, något som inte fungerar felfritt idag.

– Det finns en vinst med att ha en särskild mottagning där man kan koncentrera sig på just deras problematik, säger Annakristina Östnäs.

Allvarlig problematik

Minst fyra psykologer och en kurator kommer att anställas på den nya mottagningen som först och främst kommer hjälpa dem som mår sämst.

– Just den här mottagningen riktar sig till dem med allvarlig problematik, säger Susanna Berglund, verksamhetschef på landstinget Dalarna.

– Merparten av de som kommer lider av posttraumatisk stressyndrom som medför att man får svårt att ta itu med vardagen, säger Annakristina Östnäs,  asyl- och flyktingsamordnare inom vuxenpsykiatrin på landstinget Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.