Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite jobbigt men kul” berättar Selma som provade att tvätta mattor som man gjorde förr – följ med på barnens tidsresa. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Här reser andraklassarna i Falun tillbaka i tiden – ”Lite jobbigt men kul”

Uppdaterad
Publicerad

Karda ull, hugga ved, putsa skor och baka bröd är några av de saker andraklassare i Faun får ägna sig åt då Naturskolan öppnar Vass Britas gård för att lära barn hur samhället såg ut förr i tiden.

– Det är bra för relationen att man leker tillsammans. Det stärker samarbetet. En bieffekt är att en del äldre falubor också kommer ihåg tider då tvättbryggan användes flitigt, säger Evis Engman vid Naturskolan som tillsammans med sina kollegor ordnar tidsresor för kommunens andraklassare.

Barnen har fått låna tidstypiska kläder och använder klappträn på en matta nere vid tvättbryggan. Andra kardar ull eller hugger ved.

– Barnen tycker ofta att det är roligt att få prova på att göra olika saker, säger Evis Engman.

Följ med på tidsresan i klippet och se när barnen får leva som förr i tiden.

Gården är belägen i området Gamla Herrgården i Falun och byggdes någon gång omkring slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet.

Den har fått sitt namn efter Vass Brita Ersdotter som flyttade till Falun i slutet av 1800-talet för att bli gruvarbetarhustru.

Fakta: Visit Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer