Foto: Andreas Apell/TT

Miljonbidrag till klimatsmarta projekt

Publicerad

Naturvårdsverket ger nästan fem miljoner kronor i stöd för byggen av laddstationer för elbilar, oljekonvertering och en tankstation för biogas i Dalarna. Tillsammans ska projekten minska koldioxidutsläppen med drygt 11 ton.

De bidrag som delas ut av Naturvårdsverket är en del i Klimatklivet, där pengar kan sökas för klimatsmarta lösningar. I Dalarna har nu Naturvårdsverket beviljat stöd på 4,7 miljoner kronor till fem olika projekt.

Biogasstation byggs

Det största av de projekt som fått stöd är en tankstation för biogas, som totalt kommer att kosta 5,5 miljoner kronor. Företaget bakom bygget har nu börjat leta efter en lämplig plats i Falun.

Förutom tankstationen så beviljas stöd till tre ansökningar som gäller laddstationer för elbilar, och en som gäller konvertering från olja till bergvärme.

Minskade koldioxidutsläpp

Den totala kostnaden för de fem investeringarna ligger på 7,3 miljoner kronor. Tillsammans beräknas projekten minska koldioxidutsläppen med 11,5 ton.

Bakgrund Klimatklivet

Visa

Totalt fördelas 3,5 miljarder kronor under perioden 2015-2020, vilket tillsammans med stödmottagarnas investeringar innebär 8 miljarder till klimatåtgärder på lokal nivå. Dalarna har sedan starten 2015 fått drygt 41 miljoner i stöd fördelat på 48 beviljade projekt.

Pengarna går till klimatinvesteringar i exempelvis i kommuner, företag, bostadsrättsföreningar eller landsting. Privatpersoner kan inte få bidrag.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Klimatet i fokus

Mer i ämnet