Nu går Klingen i pension

Uppdaterad
Publicerad

63 år gammal slutar nu den legendariske parasportaren Nils-Peter Kling, mer känd som Klingen, i  landslaget. Det har blivit dags för skidåkaren att lämna plats för nya förmågor

– Man måste släppa in nya i laget, det är dags för dem att få en chans, kommenterar Nils-Peter Kling att han nu lämnar landslaget efter ett helt idrottsliv.

Klingen, som är det namn han går under i de flesta sammanhang, har varit aktiv i landslaget i 24 år, det har blivit minst lika många VM och dessutom ett par OS.

Har fler medaljer än Gunde

Hemma i bostaden i Falun visar han upp en diger samling medaljer. Det är säkert flera hundra och i vart fall fler än vad Gunde har, konstaterar han.

– Gunde har varit här och tittat på dem, de var så många att han blev helt chockad!, säger Klingen.

Stolt över paralympics-medaljen från Lillehammer

Av alla priser så är det paralympiska guldet från Lillehammer 1994 det allra största. Det är en stolt idrottsman som berättar om sin insats och att han efter loppet erbjöds att få låna en telefon så att han kunde ringa hem.

Intervjun och det känslosamma telefonsamtalet hem till fostermodern Gun sändes i TV och episoden gick rakt in i hjärtat hos publiken. Nils-Peter blev där Klingen med hela svenska folket.

– Jag var så stolt och glad för den där OS-medaljen. Jag ringde hem till Gun och berättade att jag hade tagit guld, sen gratulerade de mig med tårta när jag kom hem, minns han.

Avslutade karriären i Frankrike

För några veckor sedan gjorde han sitt sista VM. Det var i Frankrike och placeringarna blev inte så framskjutna. Men Klingen uppmärksammades stort. Han är populär i parasportkretsar, inte bara i Sverige utan i hela världen. Han berättar stolt att han har många skidvänner i Japan. Där kallar de mig för ”Kingen”.

Skidkungen Klingen fick priser och flaggor från flera olika nationer och han fick defilera sista biten in till mål till publikens jubel. Det var en fin avslutning på landslagskarriären.

Han fortsätter att träna

– Jag fick sluta med flaggan i topp. Nu är jag 63 är och det kanske går lite tyngre. Nu måste andra få komma in i landslaget, säger han storsint. Men sluta träna tänker han inte göra. Inte heller slipper landslagskamraterna honom helt.

– Jag kommer att fortsätta att träna både skidåkning och löpning. Sen har de sagt att jag ska få vara med på landslagslägren och träna ändå, och lära de yngre att åka skidor.

Se ett längre inslag med honom här nedanför:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.