Blommor och ljus på vägen där flickan blev påkörd. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Klockan 14: Idag faller domen efter dödsolyckan i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelas Mora tingsrätts dom efter dödsolyckan i Orsa där en 14-årig flicka dog efter att ha blivit påkörd vid en busshållsplats. Åklagaren har yrkat på tre års fängelse för den man i 50-årsåldern som erkänt att han kört på flickan.

SVT och flera andra medier har rapporterat om olyckan som inträffade den 23 november.

Efter olyckan smet mannen från platsen och höll sig undan i två dygn innan han greps på en krog i Falun. Mannen är sedan tidigare dömd för flera trafikbrott såsom rattfylleri, smitning, grov olovlig körning och han saknade körkort. Två månader före olyckan dömdes han för misshandel och fick skyddstillsyn med särskilda föreskrifter – att genomgå alkoholavvärjande behandling.

Hur kunde det hända?

Yrkar på tre års fängelse

Under rättegången uppgav mannen att han druckit två starköl ett par timmar före olyckan. Den här dagen blåste han heller inte i den mätutrustning han hade kopplad till sin telefon och som var en del i den alkoholavvärjande behandlingen han ålagts att gå igenom.

Åklagaren Ludmila Pronko yrkade vid rättegången på tre års fängelse för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, smitning från olycksplats och olovlig körning. Domen meddelas klockan 14 idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet