Leif Lindström (V) hotades av uteslutning i vintras. Nu lägger han sin röst i riksdagsvalet på (S). Foto: Anders Hansson/SVT

Kommunalråd för (V) lägger sin röst på (S) i riksdagsvalet

Publicerad

Vänsterpartiets kommunalråd i Borlänge Leif Lindström kommer inte att lägga sin röst på det egna partiet i riksdagsvalet. Socialdemokraterna kommer att få hans röst.

– Det har att göra med det uteslutningsärende som pågick i vintras som det inte blev någonting av, säger Leif Lindström (V).

Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet i Dalarna begärde i vintras att partistyrelsen skulle initiera uteslutningsärenden av Leif Lindström och en annan man. Orsaken var att de skulle ha ifrågasatt en partikollega som anmält tidigare partiledaren Lars Ohly för sexuella trakasserier.

Uteslutningsärendet blev till slut nedlagt och Lindström blev kvar. Men han bestämde sig då för att inte ställa upp till omval.

”En markering”

Och nu har han alltså också bestämt sig för att inte lägga sin röst i riksdagsvalet på det egna partiet utan på Socialdemokraterna. Något Dalarnas Tidningar var först att berätta om. Orsaken är att han inte vill gynna de personer som han anser ligger bakom uteslutningsärendet.

Ska man tolka detta som en hämndaktion?

– Jag har ägnat hela livet åt arbetarrörelsen, hade jag velat hämnas hade jag röstat på Folkpartiet, säger Leif Lindström.

– Det är en markering naturligtvis, säger han.

Varför låter du personkonflikter påverka ditt val av parti?

– Sitter man på läktaren som de flesta gör så har man en inställning, har man varit utsatt för detta drev blir det ett helt annat läge, säger Leif Lindström.

Distriktsordförande: ”Hans egna val”

Enligt Lindström kommer även andra vänsterpartister att göra honom sällskap i sina partival till riksdagen.

– De är flera som tänker följa mitt exempel, säger han.

Vänsterpartiets distriksordförande i Dalarna Patrik Liljeglöd säger att han inte har några direkta kommentarer till Lindströms agerande.

– Det är hans egna val, säger Patrik Liljeglöd.

– För mig är det viktigare vilka frågor vi driver, sen är det olyckligt att han tycker att (S) är bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer