Lars Lindahl, polisområdeschef i Dalarna, stillade kommunalrådens oro under torsdagens möte. Foto: Sofie Lind/SVT

Kommunalrådens oro stillad efter möte

Uppdaterad
Publicerad

Att receptionerna på polisstationerna stänger betyder inte att den polisiära närvaron minskar – tvärtom, menar polisområdeschefen Lars Lindahl som i förra veckan mötte kommunalråden i Moras polishus.

Det var bland annat kommunalråd från Orsa, Mora och Leksand som deltog på mötet där kommunalråden fick svar på sina frågor inför sommarens polisläge.

Polisen har tidigare berättat att det varit tufft med bemanningen under sommaren och att det gjort att man valt att stänga de allra flesta receptionerna under semesterveckorna – veckor som lockar många turister till länet och då flera stora evenemang går av stapeln.

Polisreceptionen i Rättvik är en av de stationer som har semesterstängt i sommar, men som polisen valt att ha öppet just under vecka 31 när det är Classic Car Week som lockar tusentals besökare till kommunen. Foto: Sofie Lind/SVT

Skrivelse till polisen

Kommunalrådet Hans Unander i Malung-Sälen var först med att göra en skrivelse till polisen om sin oro över att polisen i och med stängningarna skulle påverka den polisära närvaron i kommunen.

Därefter anslöt även kommunalråden från Älvdalen, Mora, Orsa, Rättvik, Leksand och Vansbro till skrivelsen som alltså ledde till förra veckans möte.

Kommunalrådet i Avesta, Lars Isacsson (S), har också upprörts av polisens sommarstängningar och menade att det skadade förtroendet för polisen.

LÄS MER: ”Oacceptabelt” att polisstationer stängs ner i Malung-Sälen

Stängningar påverkar inte närvaron

Polisområdeschefen Lars Lindahl säger att det hela handlar om prioriteringar och att stängningen av receptionerna inte kommer påverka den polisiära närvaron negativt.

– Det är tack vare att vi stänger som vi har möjlighet att ha bra närvaro i kommunerna.

”Det är rätt prioriterat”

Mikael Thalin (C), kommunalråd i Orsa, är ett av alla kommunalråd som varit orolig över situationen. Efter mötet med polisen känner han sig lugnare och förstår deras prioriteringar.

– Nu har vi förstått att man vill prioritera polisiär närvaro före den konkreta servicen i form av administrativa saker. Och jag väl tycka att det är rätt prioriterat att man fokuserar resurserna på ingripande.

Kommer anställas fler poliser

Under mötet har kommunalråden också fått en generell lägesbild av hur polisens situation ser ut just nu. Det mest positiva är att det kommer att anställas fler kommunpoliser, menar Mikael Thalin (C) och att diskussionen om hur kommunerna tillsammans med polisen kan samarbeta bättre fortsätter.

– Vi kommer att ha fortsatta diskussioner och kommer boka in ett möte med den som är ytterst ansvarig för hela polisregionen direkt efter semestrarna. Så dialogen kommer att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.