Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Linde, kommundirektör Älvdalens kommun. Foto: SVT

Kommundirektören: ”Alla sätt att få fler till landsbygden är positivt”

Uppdaterad
Publicerad

I Kommunutredningen föreslås att högutbildade får nedskrivet studielån om man flyttar till en så kallad avlägsen kommun. Denna morot för skuldsatta har mötts av genomgående positiva reaktioner från kommunalt håll.

Flytta till landsbygden och få en nedskrivning av studielånet med uppemot 30 000 kronor om året. Detta föreslås i den så kallade Kommunutredningen och berör drygt 60 kommer som kategoriseras som avlägsna eller mycket avlägsna.

Genom att locka med hjälp att få ner studieskulderna hoppas man locka fler människor till att bo och arbeta i dessa landsbygdskommuner.

I Dalarnas län är det fyra kommuner som berörs av utredningen. Det är Vansbro och Orsa kommuner som anses avlägsna. Samt Älvdalen och Malung-Sälen som anses mycket avlägsna.

– Alla sätt att få fler människor att bosätta sig och jobba hos oss i landsbygden är positivt. Det här kan vara en satsning för att få hit fler med kvalificerad utbildning, säger Stefan Linde, kommundirektör Älvdalens kommun.

Hur svårt är det idag att rekrytera?

– Just nu har vi inte problem att rekrytera personal men det kommer bli problem framåt att rekrytera med fler äldre invånare och färre arbetsföra.

Förslaget gäller för högskoleutbildning men även yrkesverksamma kan omfattas. En flytt skulle innebära en nedskrivningar av studieskulden på 10 procent per år, minst 3 000 till högst 30 000 per år. En rejäl morot för utbildade personer där snittet på skulden ligger på cirka 139 000 kronor.

Fakta

Visa

Landsbygdskommuner avlägset belägna: Kommuner med där mer än 50 procent av befolkningen bor i rurala områden och där mindre än hälften av befolkningen har mindre än 45 minuters resväg med bil till en tätort med minst 50 000 invånare.

Omfattar 44 kommuner i Sverige.

Landsbygdskommuner mycket avlägset belägna: Kommuner där hela befolkningen bor i rurala områden och har minst 90 minuters genomsnittlig resväg med bil till en tätort med minst 50 000 invånare.  

Omfattar 15 kommuner i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer